Петте най-чести причини за болка в кръста

Спонсорирано съдържание | Обновена: 20 сеп 2022 15:29 | 20 сеп 2022 15:10, Александър Попов
Петте най-чести причини за болка в кръста

Болката в кръста не е специфично заболяване, а симптом, който може да бъде причинен от различни причини – както широко разпространени и безобидни, така и по-редки и специфични. Едно е сигурно – появата на болка в кръста трудно се игнорира и лесно може да попречи на ежедневните ни дейности. Кои са 5-те най-чести причини за болка в кръста, какво трябва да знаем за тях и как да се справим с тях?

1. Преразтягане на мускул или връзки при физическо натоварване

Често ли извършвате повтарящи се еднотипни движения? Болката от мускулно разтягане се появява внезапно или с течение на времето. Най-често, мускулното разтягане се появява при оказване на прекалено високо напрежение върху мускулите, което понякога може да доведе и до тяхното разкъсване. По същия механизъм възникват и навяхванията. При навяхванията разтягането е на ставните връзки – структурите, които свързват отделните кости или стави. Независимо дали касае мускул или ставни връзки, преразтягането се съпровожда с характерна болка. Такъв тип разтягания се случват най-често при повдигане на тежки предмети, резки движения, спортни наранявания (особено при силови спортове) и други.   

2. Неправилна стойка

Колко често чувате „Изправи гърба!“? Неправилната стойка, когато сме изправени или седнали, е много честа причина за възникване на болки в кръста. Човешкият гръбнак стои изправен средно 16 часа на ден и се „противопоставя” срещу земната гравитация, а важен фактор е обездвижването в епохата на автомобилите и компютрите. С „правилна стойка“ се свързват идеалната позиция на тялото като изправен гръб, изпъчени гърди, права шия, позиционирана над торса и рамене, които са в една линия с ушите. Редовното и продължително нарушаване на „правилната стойка“ може да причини напрежение върху костите и да доведе до анатомични изменения и изкривявания на гръбначния стълб. Изкривяванията на гръбначния стълб от своя страна може да са причина за прещипани нерви, а оттам – и за поява на болки в кръста. Не трябва да забравяме, че неправилната поза по време на сън също играе роля в появата на болка в кръста. Тук е моментът да споменем, че инвестицията в качествен матрак и подходяща възглавница са добър начин за превенция на болка в кръста *

3. Дискова херния

Дисковата херния (наричана още дископатия) представлява увреждане на един или няколко междупрешленови диска. Получава се, когато меката „възглавница“ (наречена диск), разположена между прешлените и действаща като амортисьор за удари и сътресения, се разкъса. Ако вътрешната, подобна на желе материя, „изтече” навън, тя навлиза в канала на гръбначния мозък и влиза в контакт с някой от преминаващите нерви, което води до усещането за силна болка. Допълнително, тази част съдържа протеини, които причиняват възпаление при контакт с нервите. Това води до поява на остра и внезапна болка в кръста, която понякога се разпространява до други области като например нагоре към врата или надолу към краката.

С течение на времето и процеса за стареене, междупрешленовите дискове постепенно загубват своята хидратация и се износват. С това се намалява тяхната устойчивост срещу напрежение и натиск и се увеличава риска от появата на дискова херния.  
Появата на болка в кръста от дискова херния е по-честа при хора с професии, които изискват голямо физическо натоварване.

4. Остеоартрит

Остеоартритът е заболяване, при което се наблюдава бавна деформация и увреждане на хрущяла на ставите в тялото. Това е причината остеоартритът понякога да се нарича „артрит на износването“. Ако се засегне гръбначния стълб може да възникне остра или притъпена болка и възпаление, които да се проявят на едно или няколко нива на гръбначния стълб. Понякога причина за болката може да бъде и образуване на шипове (разрастване на костна тъкан), които да притиснат гръбначномозъчен нерв.

5. Преохлаждане при простуда или настинка

Киматичните инсталации са постижение на човечеството. Но всяко нещо от технологичния прогрес носи и своите рискове. Прякото излагане на студен въздушен поток – климатик или стоене на течение, може да доведе до схващане и болки в гърба, кръста или врата. Специалистите препоръчват разликите в температурата извън и вътре в помещението (или в колата) да не бъдат повече от 10 градуса.

Как да се справим с тях?

Съществуват и по-редки причини и рискови фактори като например затлъстяване, тютюнопушене, стрес, както и някои  хронични заболявания, които могат да доведат до болки в кръста или други проблеми с периферната нервна система. Приемът на нестероидни противовъзпалителни лекарствени средства допринася за моментното справяне с дискомфорта, но при прекомерна употреба могат да донесат със себе си странични ефекти. Тъй като болката в кръста почти винаги е свързана с възпаление и засягане на нерви на периферната нервна система, от особена важност е да се приемат продукти, съдържащи активни съставки, които намаляват болката и възпалението и спомагат за възстановяването на периферните нерви. Пример за такъв специализиран препарат е Fenaxon.

Fenaxon спомага за облекчаване на болката в кръста, заедно със симптомите на изтръпване и скованост. В състава му влизат доказали се активни съставки във висока концентрация – уридин монофосфат, куркумин, ацетил-L-карнитин, магнезий и витамин Д, подсилени с 6 витамина от група B, които допринасят за възстановяването на нервите и намаляват възпалението. Изключително подходящ при първа проява на болка и скованост в кръста, както и като превантивно средство против обостряне на хронични заболявания на периферната нервна система, съпроводени с болки в областта на гърба и кръста.


Още по темата: Fenaxonболко в кръста
Още от

Спонсорирани публикации